Als je een koemelkallergie hebt wil je natuurlijk geen tekorten oplopen. Daarom is het belangrijk jezelf te laten informeren door een dietist. Je kunt melk in de baby fase
Zuivelvervanger 1: sojamelk en -yoghurt
Sojamelk is wat betreft voedingsstoffen vergelijkbaar met koemelk. Deze plantaardige melk bevat dezelfde hoeveelheid eiwitten, maar slechts de helft calorieën, vetten en koolhydraten.
Sojamelk is één van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die vrijwel alle aminozuren bevat. Met sojamelk kun je melkproducten dus prima vervangen. Sojamelk werkt het beste in hartige gerechten of in de koffie.
Ook levert soja een alternatief voor yoghurt in de vorm van sojayoghurt. De smaak is vergelijkbaar met yoghurt van koemelk, al vinden sommigen deze vervanger voor yoghurt wat zoeter.
Zuivelvervanger 2: amandelmelk en -yoghurt
Amandelmelk- en yoghurt zijn gezonde manieren om melk en yoghurt te vervangen, ook al bevatten ze wat minder eiwit. Daarentegen bevat amandelmelk een grote hoeveelheid vitamine E, maar wel minder andere vitamines en mineralen dan rauwe amandelen. Om de meeste voedingsstoffen binnen te krijgen, kies je het beste voor amandelmelk die tenminste 7 procent amandelen bevat.
Net als sojamelk levert amandelyoghurt je niet de gezonde probiotica van gewone yoghurt, maar toch is het een goed alternatief voor yoghurt van koemelk. Een nadeel van producten met amandelen is het fytinezuur, waardoor je wat minder ijzer, zink en calcium kunt opnemen.
Zuivelvervanger 3: kokosmelk en -yoghurt
Kokosmelk en -yoghurt zijn wat eiwitten betreft minder voedzaam dan gewone melk. Deze melk en yoghurt vervangers bevatten in verhouding veel verzadigde vetzuren, waaronder middellange ketenvetzuren ofwel MCT’s.
Er zijn aanwijzingen dat MCT’s helpen bij het afvallen doordat ze onder andere je eetlust verminderen. Je moet wel van de smaak van kokos houden als je melkproducten wilt vervangen door kokosmelk.
Zuivelvervanger 4: havermelk en -yoghurt
Havermelk en -yoghurt kun je net zo gebruiken als koemelk. Deze producten bevatten wel meer koolhydraten en ongeveer de helft minder eiwitten en vetten dan koemelk. De stof beta-glucan in haver maakt dit meer dan goed. Deze stof heeft namelijk een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel en draagt eveneens bij aan een verzadigd gevoel.
Zuivelvervanger 5: rijstmelk en -yoghurt
Net als havermelk bevat rijstmelk minder eiwitten en vetten en juist meer koolhydraten dan koemelk. Rijstmelk heeft bovendien een hoge glycemische index, wat dit product minder geschikt maakt voor mensen met diabetes. Als je soja, noten of gluten niet goed verdraagt, is rijstmelk wel weer heel geschikt. Je kunt er zelf rijstyoghurt van maken. Omdat rijst anorganische arsenicum bevat, kun je beter niet te veel rijstmelk drinken.
Zuivelvervanger 6: cashewmelk
Cashewmelk heeft een romige smaak en is ideaal voor in de koffie en in desserts. De hoeveelheid eiwitten is wel veel minder dan in gewone melk, maar daar staat tegenover dat cashewmelk minder calorieën en koolhydraten bevat.
Zuivelvervanger 7: macadamiamelk
Macadamiamelk heeft een rijkere, romiger smaak dan de meeste andere plantaardige melkvervangers. De melk is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en bevat minder calorieën en koolhydraten dan koemelk.
Zuivelvervanger 8: hennepmelk
Hennepmelk heeft een waterige textuur en een zoete, nootachtige smaak. De melk is caloriearm en bevat vrijwel geen koolhydraten. Hennepmelk is heel geschikt voor vegetariërs en veganisten omdat deze een bron is van volwaardige eiwitten en daarnaast ook essentiële vetzuren bevat.
Zuivelvervanger 9: quinoamelk
Net als hennepmelk bevat quinoamelk eveneens volwaardige eiwitten. In vergelijking met andere plantaardige melkproducten bevat de melk een matige hoeveelheid calorieën, vetten en koolhydraten. De melk heeft een hele eigen smaak, die naar zoet en nootachtig neigt.